Ciąża

Możesz jeść sushi w ciąży? Wybieranie bezpiecznych rolek sushi

60views

Sushi w ciąży

Jedząc na mieście, zawsze pytaj o składniki w rolce sushi i koniecznie zaznacz, że nie możesz jeść żadnych surowych ryb.

Jeśli od razu po zobaczeniu dwóch kresek na teście przeszłaś do czytania o tym, z czego musisz zrezygnować teraz, gdy jesteś w ciąży, nie jesteś sama. Choć niektóre rzeczy do unikania są dość oczywiste, istnieją produkty, które możesz uważać za zdrowe, ale w rzeczywistości mogą stanowić zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka. Przyszła mama powinna zwracać szczególną uwagę na wybór składników oraz miejsc, w których spożywa sushi, aby zadbać o bezpieczeństwo swoje i dziecka.

Jedną z pozycji, którą warto dodać do listy zakazów, jest ta pyszna rolka z pikantnym tuńczykiem. Zgadza się, wraz z piciem ulubionego kieliszka wina, jedzeniem kanapek z indykiem, długimi kąpielami w gorącej wannie i sprzątaniem kuwety dla kota — tak, możesz to oddelegować komuś innemu! — jedzenie sushi, przynajmniej tego z surową rybą, nie jest czymś, co będziesz chciała robić aż do porodu. Jeśli masz ochotę na sushi w ciąży, warto rozważyć bezpieczne alternatywy.

Ale zanim odwołasz rezerwacje w restauracji lub wyrzucisz te pyszne i zdrowe rolki kalifornijskie, mam dobrą wiadomość — nie wszystkie sushi są zakazane. Warto pamiętać, że nie wszystkie rodzaje sushi można spożywać w ciąży. Niektóre składniki mogą zaszkodzić dziecku, dlatego ciężarna powinna być szczególnie ostrożna przy wyborze sushi. W okresie ciąży należy zwracać uwagę na składniki i sposób przygotowania potraw, a bezpieczeństwo spożywania sushi w czasie ciąży zależy od odpowiedniej obróbki termicznej. Polecamy wybierać sushi w sprawdzonych restauracjach, a restauracje z certyfikatami jakości są najlepszym wyborem dla kobiet w ciąży. Warto poinformować obsługę o fakcie bycia w ciąży, aby zadbali o odpowiednie przygotowanie potraw. Wybór odpowiedniego sushi ma wpływ na zdrowie dziecku.

Wprowadzenie do jedzenia sushi w ciąży

Jedzenie sushi w ciąży to temat, który budzi wiele emocji i pytań wśród przyszłych mam. Czy naprawdę trzeba całkowicie rezygnować z tego pysznego dania? Czy jeść sushi w ciąży to ryzyko, czy może istnieją bezpieczne alternatywy? Warto wiedzieć, że nie wszystkie składniki używane do przygotowania sushi są niebezpieczne dla ciężarnych. Choć surowe ryby i owoce morza mogą stanowić zagrożenie, to sushi z warzywami, takimi jak awokado, ogórek czy mango, a także z pieczoną rybą, to świetny wybór dla kobiet w ciąży. Takie rolki są nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie mamy i dziecka. Wybierając sushi z warzywami lub pieczonym łososiem, możesz cieszyć się ulubionym jedzeniem bez obaw o ryzyko zakażenia surowymi rybami czy owocami morza. Pamiętaj, że świadome wybieranie składników to klucz do bezpiecznego i zdrowego jedzenia sushi w ciąży.

Jaki rodzaj sushi jest zakazany?

Każde sushi z surowym lub niedogotowanym owocami morza jest zakazane, zgodnie z FoodSafety.gov. Jedzenie surowych lub niedogotowanych ryb może narazić Twoje rosnące dziecko na rtęć, bakterie i inne szkodliwe pasożyty. Spożycie surowych ryb może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia matki i płodu.

“Ze względu na zmiany w układzie odpornościowym podczas ciąży, kobiety w ciąży są bardziej podatne na infekcje, co może zwiększyć ryzyko poronienia, martwego porodu, infekcji macicy i przedwczesnego porodu” – mówi Kristian Morey, RD, LDN, dietetyk kliniczny w The Center for Endocrinology w Mercy Medical Center. Warto pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do spożywania surowych ryb w ciąży i każda decyzja powinna być skonsultowana z lekarzem.

Co więcej, Twoje dziecko jest szczególnie wrażliwe na ekspozycję na rtęć, która, jak mówi Morey, może powodować problemy neurologiczne, ponieważ metylortęć ma toksyczny wpływ na układ nerwowy podczas rozwoju. Bezpieczne są jedynie produkty poddane obróbce cieplnej, ponieważ obróbka termiczna eliminuje większość zagrożeń związanych z bakteriami i pasożytami. Należy unikać spożywania surowego mięsa w ciąży, gdyż niesie to ryzyko poważnych infekcji, takich jak listerioza czy toksoplazmoza.

Kiedy powinnaś przestać jeść zakazane sushi?

Krótka odpowiedź: Natychmiast! W rzeczywistości, nawet jeśli dopiero starasz się zajść w ciążę, dobrym pomysłem jest przestać jeść surowe ryby. Zasada “żadnego sushi z niedogotowanymi lub surowymi rybami” dotyczy wszystkich trzech trymestrów. Należy także unikać spożywania sushi pochodzącego z niepewnych źródeł, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.

Przeczytaj także:  Upławy w ciąży - co oznaczają i kiedy udać się do lekarza?

Podczas pierwszego trymestru zachodzi kilka znaczących zmian, więc kluczowe jest powstrzymanie się, jak tylko dowiesz się, że jesteś w ciąży. W tygodniach 1-8 zaczyna się kształtować mózg i rdzeń kręgowy. To również czas, gdy tkanki tworzące serce zaczynają bić, a oczy, uszy i nos się rozwijają. W tym okresie szczególnie zaleca się wybieranie produktów, które zostały poddane obróbce termicznej, ponieważ są one bezpieczniejsze dla zdrowia matki i dziecka.

Wszystkie główne narządy Twojego dziecka rozwiną się i zaczną funkcjonować do końca pierwszego trymestru. To właśnie w tych pierwszych 12 tygodniach płód jest najbardziej wrażliwy i podatny na uszkodzenia i szkody wynikające z ekspozycji na toksyczne substancje. Kupując produkty do sushi w sklepie, zwracaj uwagę na ich świeżość i jakość. Sprawdź, czy opakowaniu nie ma uszkodzeń, jest szczelne i zapewnia odpowiednie warunki przechowywania. Należy również zachować ostrożność przy zakupie gotowego sushi w marketach, gdzie kontrola jakości może być utrudniona.

“Podczas ciąży Twój układ odpornościowy jest osłabiony, ponieważ dzielisz go z rosnącym płodem”, mówi Dara Godfrey, MS, RD, zarejestrowana dietetyczka z Reproductive Medicine Associates of New York. Kiedy masz osłabiony układ odpornościowy, Godfrey mówi, że jesteś bardziej podatna na bakterie lub pasożyty, które mogą być obecne w surowych lub niewłaściwie przygotowanych rybach.

Jednakże, jeśli właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży i jadłaś surowe lub niedogotowane sushi, weź głęboki oddech. Wszystko będzie dobrze. Aby pomóc rozwiać wszelkie obawy, powiedz lekarzowi, że jadłaś sushi z surową rybą. Będzie w stanie odpowiedzieć na wszelkie pytania, które możesz mieć, i doradzić Ci bezpieczniejsze wybory żywieniowe podczas ciąży.

Dlaczego powinnaś unikać sushi z surowych ryb

Teraz, gdy już wiesz, że rolki sushi z surową rybą lub surowym mięsem są zdecydowanym nie podczas ciąży, możesz zastanawiać się, dlaczego jeden z Twoich ulubionych posiłków nie znalazł się na liście.

“Niedogotowane lub surowe ryby zwiększają ryzyko narażenia na niektóre rodzaje bakterii podczas ciąży i częściej zawierają bakterie i pasożyty”, mówi dr Lisa Valle, DO, ginekolog w Providence Saint John’s Health Center. Warto podkreślić, że doświadczenie kucharza ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa przygotowywanego sushi, jednak nawet najlepszy kucharz nie wyeliminuje całkowicie ryzyka związanego z surowymi składnikami.

Listeria, bakteria, która powoduje listeriozę, jest rodzajem zatrucia pokarmowego, które może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia Ciebie i Twojego dziecka. A kobiety w ciąży są bardziej narażone na zachorowanie na listeriozę. Dodatkowo, ryż do sushi powinien być odpowiednio przygotowany, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.

Oprócz wymiotów i biegunki, może to spowodować przedwczesny poród, martwy poród i poronienie. Dodatkowo, jeśli dziecko urodzi się z listeriozą, mogą wystąpić problemy z nerkami i sercem, a także infekcje krwi lub mózgu. Bezpieczniejszą alternatywą dla kobiet w ciąży jest wybieranie sushi z grillowanymi składnikami, które zostały poddane obróbce cieplnej. Warto także sięgać po sushi z pieczonymi składnikami, ponieważ pieczone ryby i owoce morza są bezpieczniejsze do spożycia w ciąży. Ryba pieczona to dobra alternatywa dla surowych ryb, minimalizując ryzyko zakażenia. Ryby są ważnym składnikiem sushi, dostarczającym cennych wartości odżywczych. Algi, będące częstym elementem sushi, są bogate w minerały, jednak należy uważać na nadmiar jodu, który może wpłynąć na funkcjonowanie tarczycy, zwłaszcza w ciąży. Sushi może być także źródłem witaminy D, która wspiera odporność i zdrowie tarczycy. W składnikach sushi obecnych jest wiele witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie i odporność organizmu. Spożywanie sushi z odpowiednio przygotowanymi składnikami pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Aby pomóc zapobiec listeriozie, Amerykańskie Kolegium Położników i Ginekologów (ACOG) zaleca, aby kobiety w ciąży unikały jedzenia sushi wykonanego z surowej ryby, wśród innych pokarmów, takich jak hot dogi, wędliny i niepasteryzowane mleko.

Ponadto surowa ryba może spowodować zwiększoną ekspozycję Twojego dziecka na rtęć. Gdy kobieta w ciąży jest narażona na wysokie poziomy rtęci, która jest metalem, zagrożone jest zdrowie dziecka i mamy. “Wysokie poziomy rtęci mogą powodować uszkodzenia mózgu, problemy ze słuchem i wzrokiem u dziecka”, mówi Valle.

Godfrey mówi, że nawet jeśli dostajesz dobrą jakościowo rybę z renomowanej restauracji, która zatrudnia wykwalifikowanych szefów kuchni stosujących odpowiednie techniki obróbki, nie mogą oni zagwarantować, że ich surowa ryba jest bezpieczna do spożycia.

W skrócie, istnieją głównie dwa powody, dla których nie powinnaś jeść sushi z surowych ryb w ciąży:

  • bakterie i pasożyty, na które masz obniżoną odporność (mogą być obecne we wszystkich surowych rybach, mięsie i produktach mlecznych)
  • wysokie poziomy rtęci (obecne w wielu rodzajach ryb — więcej o tym poniżej)

Powiązane: Czy bezpiecznie jest jeść sushi podczas karmienia piersią?

Rolki, które możesz jeść w ciąży

Pamiętasz, gdy mówiliśmy, że są dobre wiadomości? No więc tak: Możesz jeść niektóre rolki sushi w ciąży. “Sushi, które jest gotowane (z owocami morza), a także rolki warzywne są bezpieczne dla kobiet w ciąży do spożycia”, mówi Valle. Warto podkreślić, że istnieje mnóstwo bezpiecznych alternatyw sushi, które można wybrać podczas ciąży.

Przeczytaj także:  Jak spać w ciąży: najlepsze pozycje dla każdej przyszłej mamy

W rzeczywistości obecne wytyczne ACOG zalecają, aby kobiety w ciąży jadły co najmniej dwie porcje ryb z niską zawartością rtęci, takich jak łosoś, sum i inne tłuste ryby i owoce morza, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, tygodniowo.

Ale zanim sięgniesz po tę rolkę z łososiem, upewnij się, że jest gotowana, ponieważ musisz chronić siebie i swoje dziecko zarówno przed rtęcią, jak i listerią.

Gotowane rolki, jeśli podgrzane do temperatury 145°F, są OK do jedzenia podczas ciąży, jeśli są wykonane z ryb o niskiej zawartości rtęci.

Wybierając rolkę z gotowanymi owocami morza, Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) mówi kobietom w ciąży, aby unikały tych ryb o wysokiej zawartości rtęci:

  • miecznik
  • płytecznik
  • makrela królewska
  • marlin
  • gardłosz atlantycki
  • rekin
  • tuńczyk błękitnopłetwy

“Ryby o wysokiej zawartości rtęci mają zwykle poziomy rtęci powyżej 0,3 części na milion”, mówi Valle.

Jednakże rolka kalifornijska, która jest jedną z popularniejszych rolek sushi, często jest robiona z imitacji mięsa kraba. Ponieważ ten rodzaj mięsa kraba jest gotowany i wykonany z ryb o niższej zawartości rtęci, generalnie uważa się, że jest bezpieczny dla kobiety w ciąży do spożycia. Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ paluszki krabowe, z których często korzysta się w takich rolkach, mogą charakteryzować się niską jakością i zawierać kontrowersyjne dodatki do żywności.

Jeśli chodzi o każdą rolkę sushi z owocami morza, upewnij się, że zapytasz o składniki. Możesz myśleć, że dostajesz tylko mięso kraba lub krewetki, ale mogą tam być inne rodzaje ryb, które mają wysoką zawartość rtęci.

Niektóre powszechnie gotowane rolki, które możesz zobaczyć w menu, to:

  • rolka kalifornijska
  • rolka ebi (krewetki)
  • rolka unagi (gotowany węgorz)
  • rolka z pikantnym kurczakiem
  • rolka z pikantnym krabem
  • rolka z pikantną krewetką
  • rolka z kurczakiem katsu

Warto pamiętać, że tradycyjnym dodatkiem do sushi jest sos sojowy, który nadaje potrawie charakterystyczny smak. Jednak ze względu na wysoką zawartość sodu, zaleca się spożywać sushi z sosem sojowym z umiarem, a najlepiej wybierać wersje o obniżonej zawartości soli.

Niektóre powszechne rolki wegańskie, które możesz zobaczyć w menu, to:

  • rolka maki z ogórkiem
  • rolka z ogórkiem i awokado
  • rolka z grzybami shiitake
  • rolka Futomaki (gdy wegańska)

Wybór lokalu serwującego sushi – na co zwrócić uwagę w ciąży?

Decydując się na jedzenie sushi w ciąży, warto szczególnie uważnie wybierać restaurację, w której zamierzasz zjeść ten przysmak. Przede wszystkim zwróć uwagę na opinie o lokalu – wybieraj miejsca znane z wysokiej jakości produktów i dbałości o świeżość składników. Dobrą praktyką jest wybieranie restauracji, w których kucharz przygotowuje sushi na oczach klientów – dzięki temu masz pewność, że jedzenie powstaje w higienicznych warunkach. Coraz więcej restauracji serwujących sushi oferuje także specjalne menu dla kobiet w ciąży, w którym znajdziesz rolki z warzywami, pieczoną rybą lub innymi składnikami poddanymi obróbce termicznej. Unikaj lokali, które nie informują jasno o użyciu surowych ryb czy owoców morza w swoich daniach. Warto również zapytać obsługę o możliwość przygotowania sushi bez surowych składników – wiele miejsc chętnie wychodzi naprzeciw potrzebom przyszłych mam. Dzięki temu jedzenie sushi w ciąży może być nie tylko bezpieczne, ale i naprawdę zdrowe oraz smaczne!

Czy kobiety w ciąży mogą jeść sushi?

Możesz jeść niektóre sushi podczas ciąży. Po prostu pamiętaj o tych ważnych wskazówkach.

Prawdopodobnie wiesz, że będziesz musiała unikać niektórych pokarmów podczas ciąży. Ale czy w ciąży można jeść sushi? Wiele przyszłych mam podziela Twoje obawy, mówi Hector Chapa, MD, FACOG, certyfikowany ginekolog-położnik i asystent kliniczny profesora położnictwa i ginekologii w Texas A&M College of Medicine. “Jedna pacjentka nawet zapytała mnie o sushi przed planowaniem ciąży, ponieważ tak bardzo kochała rolki filadelfijskie, że nie wyobrażała sobie spędzenia ponad dziewięciu miesięcy bez nich”, mówi.

Na szczęście dla pacjentki Chapy (i dla Ciebie), nie ma potrzeby całkowicie rezygnować z baru sushi podczas ciąży. Jeśli zdecydujesz się odwiedzić restaurację serwującą sushi, warto poinformować obsługę o swoim stanie, aby zachowano szczególną ostrożność przy przygotowywaniu potraw. Więc jeśli pytasz: “Czy mogę jeść sushi w ciąży?”, pamiętaj o następujących wskazówkach, zanim zanurzysz się w sosie sojowym.

Czy możesz jeść sushi gdy jesteś w ciąży?

Tak, możesz jeść sushi podczas ciąży. Ale — i to jest duże ale — sushi powinno być gotowane i zawierać owoce morza o niskiej zawartości rtęci. Bezpieczną opcją są tylko składniki poddane obróbce termicznej, ponieważ obróbka termiczna eliminuje ryzyko zakażenia pasożytami czy bakteriami. Więc typowe sushi z surowych ryb niestety odpada. (Więcej o tym później!) Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby być świadomą, jakie rodzaje i ile sushi podczas ciąży spożywasz, mówi Chapa.

Przeczytaj także:  Czy możesz jeść śledzie w ciąży?

Ryzyko jedzenia sushi z surowych ryb podczas ciąży

Surowa ryba może zawierać pasożyty i bakterie, które mogą osłabić i tak już bardziej wrażliwy układ odpornościowy osoby w ciąży i sprawić, że będziesz bardziej podatna na infekcje, mówi Mariam Aboulela, MD, ginekolog-położnik z Memorial Hermann Health System w Houston.

Infekcja pasożytnicza może powodować problemy takie jak ból brzucha, nudności lub wymioty, ale zwykle jest uleczalna, mówi Chapa. Jednakże sushi z surową rybą niesie też niewielkie (ale bardzo poważne) ryzyko listeriozy, infekcji, która może zaszkodzić płodowi lub spowodować poronienie czy przedwczesny poród, mówi.

Czy możesz jeść gotowane sushi podczas ciąży?

“Gotowane sushi to to, co zwykle polecam”, mówi Chapa. “Gotowanie eliminuje wiele zagrożeń: infekcje pasożytnicze i narażenie na bakterie czy listerię. Z gotowanymi opcjami możesz bezpieczniej cieszyć się sushi”. Warto także rozważyć sushi z pieczonymi lub grillowanymi składnikami, które są bezpieczniejsze dla kobiet w ciąży i stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych, surowych wersji. Jeśli przygotowujesz własne, upewnij się, że gotujesz owoce morza do co najmniej 145 stopni Fahrenheita, zgodnie z zaleceniami Departamentu Zdrowia i Usług Humanitarnych.

Jednak nawet przy gotowanym sushi jest jeden potencjalny problem: rtęć. Wiele popularnych rodzajów ryb, takich jak tuńczyk, makrela królewska, miecznik, płytecznik i rekin, zawiera dużo tego toksycznego metalu ciężkiego. Rtęć może negatywnie wpływać na rozwój płodu, szczególnie jeśli chodzi o układ nerwowy, mówi Kecia Gaither, MD, MPH, profesor nadzwyczajny klinicznego położnictwa i ginekologii w Weill Cornell Medicine i dyrektor usług okołoporodowych w NYC Health + Hospitals/Lincoln. Aby zmniejszyć narażenie, unikaj lub poważnie ogranicz sushi zawierające te rodzaje ryb, radzi Amerykańskie Stowarzyszenie Ciążowe (APA). Nie jedz więcej niż 6 uncji tuńczyka białego tygodniowo.

Sushi, które możesz jeść podczas ciąży

Na szczęście jest wiele ryb w morzu, jeśli chodzi o sushi, które możesz jeść podczas ciąży. Nie “przejedziesz się” z tymi nadzieniami:

  • Gotowane owoce morza o niskiej zawartości rtęci. Krewetki, krab, imitacja kraba, łosoś, węgorz, ośmiornica i niektóre rodzaje ikry (łososia, jeżowca i ryby latającej) są dozwolone. Możesz jeść do 8-12 uncji owoców morza o niskiej zawartości rtęci tygodniowo, mówi Gaither.
  • Warzywa. Po prostu powiedz “tak” słodkim ziemniakom, awokado, ogórkom i marchewkom.
  • Białka wegetariańskie. Tofu i tempeh mogą pozostać w menu.

Warto pamiętać, że sushi składa się nie tylko z ryb, ale także z ryżu i alg, które są bogate w cenne składniki odżywcze. Ryż dostarcza energii, a algi są źródłem jodu oraz wielu witamin, w tym witaminy D. Obecność tych składników pozytywnie wpływa na organizm, wspierając odporność, zdrowie tarczycy i ogólną kondycję organizmu. Sushi to także bogactwo innych witamin, które są ważne dla zdrowia w okresie ciąży.

Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności do zapamiętania podczas ciąży

Teraz, gdy wiesz, że możesz jeść pewne rodzaje sushi podczas ciąży, oto kilka dodatkowych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności, o których warto pamiętać podczas oczekiwania:

  • Sushi to nie jedyne źródło surowych ryb. Powinnaś również unikać ceviche i schłodzonych wędzonych owoców morza, takich jak wędzony łosoś. Unikaj także kupowania sushi z niepewnych źródeł, aby zminimalizować ryzyko spożycia nieświeżych lub zanieczyszczonych produktów.
  • Trzymaj się z dala od surowego mięsa, drobiu i jajek, radzi Michael Tahery, MD, ginekolog-położnik i urogynekolog w Glendale w Kalifornii i West Los Angeles. Jeśli zamierzasz jeść wędliny, najpierw je podgrzej. Unikaj kiełków, ponieważ mogą zawierać salmonellę i e. coli.
  • Trzymaj się pasteryzowanych produktów mlecznych, soków i cydrów. Pasteryzacja usuwa bakterie, takie jak e. coli i listeria. Ogólnie rzecz biorąc, twardsze sery (jak cheddar) są bezpieczniejsze niż miękkie sery (jak queso fresco czy brie). Podczas zakupów w sklepie zwracaj uwagę na jakość produktów, szczególnie ryb i owoców morza. Sprawdź, czy opakowaniu jest szczelne i nieuszkodzone, co zapewnia właściwe warunki przechowywania. Zachowaj ostrożność przy kupowaniu gotowego sushi w marketach, gdzie jakość i świeżość mogą być niższe niż w specjalistycznych lokalach.
  • Bądź wybredna co do tego, gdzie jesz. Odwiedzaj bary sushi znane z wysokich standardów bezpieczeństwa i świeżych składników, nalega Gaither. Rozważ unikanie bufetów, ponieważ jedzenie może czasami zbyt długo leżeć i ulec zanieczyszczeniu, dodaje Chapa.

Szczególną ostrożność zachowaj przy wyborze składników, takich jak paluszki krabowe, które często charakteryzują się niską jakością i mogą zawierać kontrowersyjne dodatki do żywności.

Sushi podczas ciąży nie musi być zabronione — jeśli zastosujesz kilka środków ostrożności. Więc śmiało sięgaj po rolki kalifornijskie, kani i krewetki w tempurze — i to tyle!

Podsumowanie

Ciąża to czas, aby zwrócić szczególną uwagę na to, co wkładasz do swojego ciała. Odpowiednia dieta wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu matki i dziecka. Bezpieczne sushi pozytywnie wpływa na zdrowie, dostarczając cennych składników odżywczych. Sushi może być także źródłem witamin, które są ważne dla odporności i ogólnego samopoczucia.

Jeśli nie jesteś pewna, co powinnaś, a czego nie powinnaś jeść przez następne 9 miesięcy, porozmawiaj ze swoim lekarzem lub zarejestrowanym dietetykiem. Mogą pomóc Ci stworzyć dietę, która jest zarówno bezpieczna, jak i satysfakcjonująca.

Leave a Response

Ludmiła Kozłowska
Od lat z pasją zgłębiam tematykę ciąży, porodów i zdrowia kobiet. Moje doświadczenia i wiedza pozwalają mi wspierać przyszłe mamy, dzieląc się sprawdzonymi poradami oraz praktycznymi wskazówkami. Wierzę, że każda kobieta zasługuje na spokojne i świadome przeżywanie tego wyjątkowego czasu, dlatego na portalu staram się inspirować i dodawać otuchy wszystkim, którzy tego potrzebują.